Nepraćeno dete

Deca uzrasta od 5 – 11 godina koja putuju bez pratnje odrasle osobe mogu putovati avionom uz pratnju stjuardese. U avio saobraćaju ova vrsta putnika se naziva nepraćeno dete. Prilikom rezervacije potrebno je da naglasite da je reč o ovakvoj vrsti putnika. Obično avio kompanije ne odobravaju popust na cenu karte za prevoz nepraćenog deteta kao što je slučaj kada kupujete kartu za dete do 11 godina koje putuje u pratnji odrasle osobe. Pratnju deteta avio kompanija naplaćuje po pravcu, a cena se razlikuje zavisno od avi kompanije i od vrste leta (domaći, medjunarodni ili interkontinentalni). Ukoliko su putnici brat i sestra uzrasta do 11 godina, većina avio kompanija naplaćuje samo jednu pratnju. Usluga pratnje se na zahtev roditelja može prihvatiti i za decu stariju od 12 godina (do maksimum 17 godina).

Rezervacija nepraćenog deteta zahteva posebnu proceduru i nije moguća putem online pretrage. Pozovite svog agenta da to učini umesto vas.
Prilikom rezervacije osim osnovnih podataka za dete koje putuje, potrebno je da navedete ime i prezime i kontakt osobe koja će predati dete stjuardesi, kao i ime i prezime i kontakt osobe koja preuzima dete prilikom dolaska na traženu destinaciju. Potrebno je da pratioci ostanu na aerodromu sve do poletanja aviona, zbog eventualnog kašnjenja ili otkazivanja leta.

Roditelji treba da obrate pažnju da dete ima važeći pasoš i potrebnu vizu za zemlju u koju putuje ili po potrebi tranzitnu vizu ukoliko je let sa presedanjem.
Deca kod sebe moraju imati saglasnost oba roditelja da putuju u inostranstvo. Potvrdu možete overiti u opštini ili sudu.

Aviokompanije ne prihvataju pratnju dece do 5 godina starosti.