Atina – kolevka zapadne civilizacije

Atina kolevka zapadne civilizacije, spoj starog i novog sveta, gostoljubiva i dostojanstvena, oduvek je privlačila veliki broj turista. Najlepše je posetiti upravo sada, u proleće ili u jesen.

Veličanstven pogled iz bilo kog dela grada na Akropolj koji dominira gradom još od 5.veka pre nove ere, budi maštu posetioca, izaziva divljenje i poštovanje prema grandioznim zdanjima koje su odolevale mnogim osvajačima i zubu vremena.
Predlažemo da već prvog dana boravka obidjete Akropolj. Velelepni Propileji na ulazu, Partenon sa belim mermernim stubovima, Eretheon sa karijatidama i elegantan Hram Atine Nike, osvojiće vas odmah na početku. Svi važni detalji, statue, reljefni frizovi sa čuvenog svetilišta kao i eksponati iz svakodnevnog života starih Grka izloženi su u novom muzeju Akropolja. Vredna divljenja je i stara Agora u podnožju Akropolja, mesto gde se trgovalo i okupljalo, gde se radjala demokratija i prve političke spletke i mesto gde su svoje govore držali Sokrat, osnivač etičke filozofije, a hrišćanske propovedi Apostol Pavle.

U podnožju Akropolja je i Dionisusov amfiteatar, a nedaleko odatle ostaci Zevsovog hrama, Adrijanov slavoluk i fascinantan stadion Panatinaikon iz 4.veka pre nove ere. Sve to skupa pogledajte sa vidikovca sa brda Filopapos ili Likavitos, odakle se pruža veličanstven pogled na Akropolj i čitavu prestonicu – moderan grad Atinu, koji se u daljini spaja sa lukom Pirej i izlazi na more. Iz Pireja feribotom obidjite jedno od susednih ostrva: Egina, Hidra ili Poros.

U gradu prošetajte glavnom trgovinskom ulicom Ermou do trga Sintagma i slikajte se sa počasnom stražom ispred zgrade Parlamenta.
Predah napravite u nekoj od romantičnih grčkih taverni uz nezaobilazni suvlaki ili giros i popijte grčku kafu. Uveče probajte sveže morske plodove i slušajte uživo buzuki.
Prošetajte starim kvartom Monastiraki i Plaka i osetite živost na uskim kaldrmisanim ulicama i malim trgovima sa crkvicama.

Vrlo brzo ćete shvatiti zašto je Atina po glasanju turista Trip Advisor-a i ove godine izabrana za top desinaciju medju 20 najpopilarnijih.

Iz Beograda postoje dva direktna leta za Atinu, sa avio kompanijom Air Srbija i Aegean Airlines. Grčka aviokompanija za kraće boravke nudi i takozvane light karte, samo sa ručnim prtljagom.

Pozovite Aerotravel za najjeftiniju avio kartu Beograd Atina i rezervišite kod nas hotel za svoje nezaboravno putovanje.

Pogledajte i video o Atini

Napisao AeroTravel   06/04/2015

Pogledajte još

Ostavite komentar