Aerodrom Schiphol Amsterdam

Naziv Schiphol (hol. Luchthaven Schiphol)
IATA kod AMS
Lokacija Amsterdam, Holandija

Međunarodni aerodrom Schiphol je najveći aerodrom u Holandiji. Nalazi se 14 km jugozapadno od Amsterdama. Po broju putnika Shiphol je četvrti najprometniji aerodrom u Evropi, odmah iza London Hitroa, pariskog Šarl de Gola i Frankfurta.

Iako veliki po površini, prometu putnika i broju letova, ovaj aerodrom je omiljen kod putnika u tranzitu prema Americi, Aziji i drugim inerkontinentalnim destinacijama, jer je lak za snalaženje i veoma funkcionalan. Aerodrom poseduje samo jedan glavni terminal i šest pista, u planu je izgradnja i sedme. Kuriozitet je da se aerodrom nalazi na -3 metra nadmorske visine.

Schiphol je bazni aerodrom za nacionalnu aviokompaniju KLM Royal DuchAirlines, Martinair, Transaviu, Delta Airlines i druge. Ovaj aerodrom koristi preko 100 svetskih aviokompanija. Zbog visokih aerodromskih taksi, mnoge low cost kompanije i čarterni letovi koriste manje aerodrome kao sto su Ajndhoven, Roterdam i Groningen.

Aerodrom Schiphol je moderan aerodrom sa svim pratećim sadržajima, a besplatni internet (WiFi) je dostupan svuda 24 sati dnevno, tokom cele godine.

Direktan let iz Beograda za Schiphol Amsterdam ima samo avio kompanija Air Serbia. Alternativni aerodrom u Ajndhovenu koristi low cost kompanija Wizz Air koja takođe ima direktan let iz Beograda.

Prevoz od / do aerodroma Schiphol Amsterdam

Aerodrom Schiphol je veoma blizu Amsterdama i postoji nekoliko načina da brzo stignete do centra grada. Nakon što preuzmete prtljag, izlazite na Shiphol Plaza i jednostavno pratite oznake za voz, shutle bus, taxi ili rent-a-car.

Voz je najjeftini način da stignete od aerodroma Amsterdam do grada i možda najkomotniji, obzirom da vozovi saobraćaju 24 sata dnevno . Stanica se nalazi odmah ispod terminala aerodroma.

Putovanje od aerodroma Schiphol do glavne železnicke stanice u Amsterdamu traje oko 20 minuta, cena povratne karte iznosi 8 eur, a karte u jednom pravcu 4 eur. Karte se kupuju na automatima žute boje, a dosupne su takodje i na recepciji/desku, gde od osoblja deska možete dobiti sve informacije o putovanju vozom kroz Holandiju.
Autobus

Aerodrom Schiphol ima raširenu mrežu direktnih autobuskih linija koje ga povezuju za Amsterdamom i okolnim gradovima. Stanica za sve linije je na Schiphol Plaza, odmah ispred sale za odlaske i dolaske.

Najvažnije bus linije su:

-Amsterdam centar grada – linija 197 – Amsterdam Airport Expres, polazak je na svakih 15 minuta. Više informacija o ovoj liniji na adresi www.bus197.nl
-Amsterdam jug – Autobus 310
-Amsterdam Sloterdijk- Autobus 69
-Amsterdam Bijlmer Arena – Autobus 300

Autobusi saobraćaju na svakih 15 do 30 minuta, zavisno od linije.

Hotel Shuttle bus
Aerodrom Shuttle bus povezuje preko 100 hotela u gradu i to je jeftinija varijanta u odnosu na taxi. Ukoliko vaš hotel nema besplatan transfer, karta u jednom pravcu košta 13,50 eur, a autobusi saobraćaju na svakih 10 minuta, izmedju 06.00 ujutro i 19.00 časova poslepodne.

Taxi
Cena taxi prevoza od aerodroma do Amsterdama se kreće od 33 eur do 40 eur, u zavisnosti od destinacije.

Cene avio karte Beograd Amsterdam proverite na stranici Jeftine avio karte do Amsterdama

Napisao AeroTravel

Pogledajte još