Aerodrom Šarl de Gol Pariz

Naziv Charles de Gaulle
IATA kod CDG
Lokacija Pariz, Francuska

Medjunarodni aerodrom Šarl de Gol je najveći francuski aerodrom i jedan od vodećih svetskih aerodroma. Nalazi se 23 km severoistočno od Pariza, u mestu Roisy. Po prometu od preko 60 miliona putnika godišnje, ovaj aerodrom je drugi najprometniji aerodrom u Evropi, iza londonskog Hitroa, a sedmi u svetu. Ovaj aerodrom zuzima visoku poziciju i po drugim pokazateljima. Prema broju opsluženih letova aerodrom je na prvom mestu u Evropi, a deseti u svetu. Prema teretnom prevozu (kargo) aerodrom je drugi u Evropi, odmah posle Frankfurta i peti u svetu.

Aerodrom Šarl de Gol je otvoren marta 1974 godine, kada dobija naziv po slavnom francuskom generalu iz Drugog svetskog rata i predsedniku Pete Republike, Šarl de Golu. To je bazni aerodrom kompanije Air France. Aerodrom ima tri terminala. Terminal 1 je najstariji, koriste ga kompanije za interkontinentalne letove i prepoznatljivog je kružnog oblika (hobotnica). Terminal 2 je prvobitno bio izgradjen za potrebe nacionalnog avio prevoznika Air France, ali danas ga koriste i druge aviokompanije, dok se treći terminal koristi za čarterne letove. Izmedju terminala postoji besplatan shuttle bus transfer.

Prevoz od i do aerodroma Šarl de Gol

Pariski aerodrom Šarl de Gol je odlično povezan svim vidovima prevoza sa gradom: vozom, busom, taxijem…

Voz TGV (te-že-ve)
Železnicka stanica se nalazi izmedju terminala 2C-2D i 2E-2F. Ova stanica se zove “Aeroport Charels de Gaulle 2 -TGV”. Vozovi TGV su brzi vozovi i osim što povezuju aerodrom sa Parizom, postoje konekcije i sa drugim većim gradovima u Francuskoj (Bordo,Lili,Lion,Marsej,Tuluz..), zatim sa Briselom i dr. Ovim vozom se za samo 12 minuta stiže do Diznilenda Pariz.

Voz RER B
Povezuje Pariz i predgradja sa aerodromom Šarl de Gol terminal 1. Vozovi saobraćaju na svakih 15-20minuta. Vožnja traje 30 minuta, a cena karte je 9.75 eur.
Roissybus
Prevoz autobusom “Roissybus’ traje oko 60 minuta, u zavisnosti od gužve, a cena karte je 10 eur. Autobuska stanica se nalazi na sledećim terminalima: 2A,2C,2E-2F, 2D, 3 i 1.

Linija Roissybus saobraća na svakih 15-20 minuta i povezuje aerodrom Šarl de Gol sa centrom Pariza, Opera stanica.

Bus Air France
Prevoz autobusima Les Cars Air France traje takodje oko 60 minuta a cena karte je 17eur. Autobuska stanica se nalazi na terminalima 2A-2C, 2E-2F, 2D i 1.

Busevi Air France saobraćaju na svakih 20-30 minuta i sa aerodroma CDG postoje tri linije:
CDG – aerodrom Paris Orly
CDG – Paris centar grada, stanica Etoile – Trijumfalna kapija
CDG – Paris, Montparnasse

Lokalni busevi
Shuttle bus 350 – Povezuje Pariz “Gare de L’Est” i Gare de Nord sa svim terminalima osim 2G.
Bus 351 – Povezuje Pariz “National” stanica sa svim terminalima osim 2G i 3
Cena karte na ovim linijama je 6 eur, a putovanje traje od 60 do 90 minuta.

Taxi
Prevoz taxijem traje u proseku oko 40 minuta do sata, zavisno od doba dana i saobraćajne guzve, a zatim i od destinacije. Cena vožnje je 50 – 60 eur. Za noćni prevoz od 19h do 07h ujutro cene se uvećavaju za 15%.

Cenu avionske karte Beograd Pariz proverite na stranici Jeftine avio karte do Pariza

Napisao AeroTravel

Pogledajte još