Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Naziv Nikola Tesla
IATA kod BEG
Lokacija Beograd, Srbija

Medjunarodni Aerodrom Nikola Tesla je glavni i najveći aerodrom u Srbiji. Lociran je na teritoriji opštine Surčin, 18 km od Beograda. Od puštanja u rad aprila 1962.godine pa do danas, aerodrom je proširivao kapacitete izgradnjom nove zgrade za prijem putnika, produženjem uzletno-sletnih pista i plalforme za prijem aviona, a ugradnjom nove opreme od 1997. godine omogućeno je korišćenje aerodroma i u lošijim vremenskim uslovima.
U maju 2006.godine, nakon više godina rekonstruisanja, otvoren je medjunarodni Terminal 2, a krajem 2008 godine ugradjena je savremena oprema i navigacija SAT IIIb, zahvaljujući kojoj avioni mogu nesmetano da poleću i sleću i u najmaglovitijim danima.
Aerodrom Beograd od 2006.godine menja naziv u Aerodrom Nikola Tesla Beograd i danas predstavlja bazni aerodrom nacionalne avio kompanije Air Serbia čarter aviokompanije Aviogenex, madjarske low cost kompanije Wizz Air, privatne aviokompanije za iznajmljivanje Air Pink, Prince Aviation i druge. Aerodrom ima dva terminala, od kojih Terminal 1 uglavnom koriste low cost kompanije i čarterni letovi.

U sklopu Aerodroma Nikola Tesla je preduzeće Jat Tehnika, Agencija za kontrolu letenja, Uprava carine, Školski centar avio kompanije Air Serbia, Muzej vazduhoplovstva i dr.

Istorijat Aerodroma Nikola Tesla
Prvi aerodrom u Beogradu nastao je još 1910 godine na Banjici, tadašnjoj periferiji Beograda. U blizini mesta gde se aerodrom nalazio danas je Vojno medicinska akademija (VMA). Od tog vremena do danas, aerodom je više puta menjao svoju lokaciju. Od 1911.godine se nalazio u Donjem gradu na Kalemegdanu, na potezu od turskog amama do ušća Save u Dunav. Ovaj prostor se i danas koristi za aeromitinge lakše avijacije. Na sledećoj lokaciji u Pančevu, aerodrom je počeo sa radom 1923. godine gde se danas nalazi fabrika aviona Utva. Aerodrom Beograd se od 1927. godine seli na prostor izmedju Bežanijske kose i obale Save, na livadi Dojno polje. Ovaj aerodrom je uništen od strane Nemaca u Drugom svetskom ratu, prilikom povlačenja iz Beograda 1944. godine. Danas se tu nalazi moderan poslovni centar koji nosi simboličan naziv Airport City. Aprila 1962. godine Aerodrom Beograd je pušten u saobraćaj na novoj lokaciji u blizini Surčina, gde se i danas nalazi.

Prevoz od i do Aerodroma Nikola Tesla
Aerodrom Nikola Tesla Beograd je udaljen od centra grada oko 18 km. Osim prevoza automobilom ili taksijem, do aerodroma je moguće stići gradskim javnim prevozom.
Mini bus linija A1 vozi sa Trga Slavija do Aerodroma oko 30 minuta, karta se kupuje kod vozača, a cena karte iznosi 300 dinara.
Gradska linija 71 vozi sa Zelenog venca do Aerodroma oko 40 minuta, kartu je moguće kupiti na kiosku gde je cena 71 dinar (dopuna BusPlus kartica) ili u autobusu gde je cena 150 dinara.

Cene avio karata za letove iz Beograda do bilo koje destinacije u svetu proverite na stranici Avio karte

Napisao AeroTravel

Pogledajte još