Aerodrom New York – JFK

Naziv John F. Kennedy International
IATA kod JFK
Lokacija Njujork, USA

Aerodrom Džon F. Kenedi, poznat po skraćenom nazivu JFK New York, jedan je od tri glavna aerodroma u Njujorku, pored aerodroma La Guardia (LGA), oba se nalaze u Kvinsu (Queens) i aerodroma Newark Liberty International (EWR) u New Jersiju. Aerodrom Kennedy nosi i simboličan naziv Kapija Amerike jer se uglavnom koristi za internacionalne letove, kao uostalom i aerodrom Newark, dok se La Guardia uglavnom koristi za domaće letove i letove prema Kanadi i Karibima.

Kenedi aerodrom se nalazi 19 km jugoistočno od Njujorka, tj. centra Menhetna i predstavlja vazdušnu luku avio kompanije American Airlines, Delta Airliens i JetBlue Airways. Oko 90 svetskih aviokompanija ima operativne letove sa JFK aerodroma. Glavni aerodromi u Evropi koji imaju redovne interkontinentalne letove za aerodrom Kenedi, su London, Frankfurt i Pariz. Svojevremeno je i JAT sletao na ovaj aerodrom, dok je postojala linija Beograd New York.

Pored uobičajenih sadržaja na aerodromu, da napomenemo za korisnike interneta da je bežični internet dostupan na svim terminalima, u blizini šaltera za čekiranje, izlaznih kapija za ukrcavanje i restoranima. Korišćenje interneta se plaća po satu 4.95 usd ili dnevno 7.95 usd ili možete koristiti svoj postojeći nalog WiFi.

Mapa aerodroma Njujork (JFK)

jfk-mapa-aerodroma

Kako stići sa aerodroma JFK do centra New Yorka, Menhetna

JFK aerodrom ima više opcija prevoza, od AirTrain-a koji besplatno saobraća izmedju terminala, do podzemne, voza, buseva, taxi i limuzina prevoza, koji će vas odvesti do mnogih destinacija u New York-u. Javni prevoz je dostupan sa dve lokacije na aerodromu, to je stanica Jamaica i Howard Beach stanica.

AirTrain JFK je linija koja kružno povezuje sve terminale na aerodromu Kenedi, kojih ima ukupno 8, kao i parking prostore unutar njih, renta-car službe i hotel shuttle. Vožnja unutar aerodroma je besplatna, a usluga je dostupna 24 časa dnevno, tokom cele godine. Takodje, AirTrain povezuje aerodrom sa stanicom A podzemne (Howard Beach) i Long Island Rail Road (LIRR) na stanici Jamaica, uz nadoknadu od 5 usd.

Podzemna (Subway) kreće sa stanice A na Howard Beachu i vozi do Lower Manhattan, cena je 7,50 usd i vozi 60 minuta.
Podzemna koja ide sa stanice Jamaica, transit E, vozi do Midtown i Queens, cena je 7,50 usd u jednom smeru, a vožnja traje 50 minuta.
Podzemna sa stanice Jamaica, transit J i Z, saobraća do Lower Manhattan i severnog Brooklyn-a, po ceni od 7,50 usd, za 50 minuta.

Napomena: Sve navedene cene za podzemnu uključuju AirTrain cenu od 5 usd plus 2,50 usd za podzemnu

Taxi prevoz sa aerodroma Kenedi do grada iznosi fiksno 52 usd, plus putarine. Cena se uvećava 50% za noćni prevoz od 20h do 06h ujutro (osim za JFK -Manhattan), kao i 1 usd za prevoz u špicu od 16-20h. Preporuka je da koristite isključivo zvanični NYC taxi.

Voz Long Island Rail Road (LIRR) ide sa stanice Jamaica i to je najbrži način da stignete do Manhattan (Penn Station), za 35 minuta, po ceni od 15,50 usd (uključujući i AirTrain od 5usd), kao i do Queens-a.

Proverite cenu avio karte Beograd New York na stranici Jeftine avio karte do Njujorka

Napisao AeroTravel

Pogledajte još