Aerodrom Cirih

Naziv Zurich Airport
IATA kod ZRH
Lokacija Cirih, Švajcarska

Aerodrom Cirih je najveći aerodrom u Švajcarskoj i 12-ti najprometinji aerodrom u Evropi sa preko 22 miliona putnika godišnje. Aerodrom se nalazi na svega 12 km zapadno od grada Ciriha i idealno je lociran i dobro povezan sa ostatkom zemlje. Aerodrom je poznat i pod nazivom Cirih Kloten i predstavlja vazdušnu luku kompanije Swiss International Airlines.

Zahvaljujući širokoj mreži letova Swiss Airlinesa i kompanija iz Star Alianse, ciriški aerodrom jedan od glavnih tranzitnih aerodroma u Evropi. Iz Beograda do Ciriha postoje dve direktne avio linije, Air Serbia i Swiss Int Airlines.

Ciriški aerodrom ima jedan terminal sa tri piste poznate pod nazivom Terminal A,B i E i veoma je lak za snalaženje. Terminal A se isključivo koristi za domaće letove i za zemlje Šengena. Terminal B opslužuje letove za Šengen zonu i neke non-Šengen letove. Terminal E se koristi isključivo za medjunarodne non-šengenske letove. Ovaj terminal je malo izdvojen, ali se podzemnim vozićem, poznatim pod nazivom Skymetro, lako stiže do glavne zgrade i terminala A i B.

Na aerodromu postoji mogućnost korišćenja besplatnog interneta do 60 minuta, fri šop, mnogo brendiranih butika, restorana, menjačnica, pošta.

Prevoz od i do Aerodroma Cirih

Sa ciriškog aerodroma se lako i brzo stiže do centra grada zahvaljujući odličnom javnom prevozu (voz, bus, tramvaj). Aerodrom je takodje dobro povezan i sa svim većim gradovima u Švajcarskoj i zemljama u okruženju.

Najbrži prevoz do grada je vozom. Železnička stanica se nalazi odmah ispod terminala. Sa stanice polaze vozovi nacionalne železnice SBB, S-bahn na linijama S2 i S16 do grada, zatim InterRegio, InterCity i EuroCity za Bazel, Bern, Ženevu, Lucern, Minhen…

Vozovi do centra grada saobraćaju na svakih 10 minuta, a putovanje traje svega 12 minuta. Automati za kupovinu karte rade od 06.15 do 22.30. Cena karte je 7CHF.

Do glavne stanice u Cirihu se može stići i tramvajem broj 10 (vid lake železnice), samo što je . putovanje dosta sporije nego vozom i traje oko 40 minuta.

Ciriški aerodrom je dobro povezan i redovnim bus linijama sa celom Švajcarskom, kao i sezonskim linijama sa skijaškim centrima u Alpima (Davos, Laks, Arlberg).

Cene avionske karte Beograd Cirih proverite na stranici Jeftine avio karte do Ciriha

Napisao AeroTravel

Pogledajte još