Aerodrom Beč Švehat

Naziv Vienna International Airport
IATA kod VIE
Lokacija Beč, Austrija

Medjunarodni aerodrom u Beču je glavni i najveći aerodrom u Austriji. Nalazi se 18km jugoistočno od Beča, u mestu Švehat po kome i nosi ime. To je bazni aerodrom avio kompanije Austrian Airlines, Tyrolean Airlines i Niki. U 2013. godini je ostvario promet od skoro 22 miliona putnika. Aerodrom u Beču je vrlo funkcionalan za putnike u tranzitu, jer obezbedjuje jednostavan, lak i brz transfer. Dozvoljena minimum konekcija izmedju letova od samo 25 minuta za Star Aliance letove je jedna od najkraćih u Evropi. Aerodrom je moderno opremljen i osposobljen za prihvat širokotrupnh aviona tipa Bonig 747 i Airbus A340. Sa ovog aerodroma postoji široka mreža letova prema Evropi, Severnoj Americi, Aziji i Severnoj Africi. Za putnike iz Beograda do Beča postoje dve direktne linije kompanije Air Serbia i Austrian Airlines.

Terminali na aerodromu Beč
Aerodrom u Beču ima četiri terminala, sa nazivima Terminal 1,2 i 3 koji se nalaze jedan pored drugog i Terminal 1A koji se nalazi naspram chek in 1 i koriste ga low cost kompanije.
Terminal 1 je renoviran do 2013 godine i sada ga koriste avio kompanije Air Berlin i Niki, kao i neke aviokompanije iz alianse Oneworld i Skyteam.
Terminal 1A koriste low cost prevozioci
Terminal 2 je privremeno zatvoren zbog renoviranja od januara 2013.godine
Terminal 3 je najnoviji terminal, poznat pod nazivom Skylink i koriste ga kompanije iz Star Aliance, kao i Emirates i Qatar Airways.

Sadržaj
Aerodrom Beč Švehat ima sve sadržaje za ugodan boravak: free shop, veliki broj brendiranih prodavnica, apoteku, restorane, banke i menjačnice i ukoliko vam konekcija izmedju letova to dozoljava, možete se posvetiti šopingu na aerodromu ili uzivanju u kafiću Sacher Eck uz original Saher tortu. Na aerodromu postoje dva informativna pulta za putnike i čak 10 salona za putnike biznis klase. Besplatni bežični internet je dostupan na čitavom aerodromu, uključujući i restorane, 24 sata dnevno. Za korišćenje interneta nije potrebna posebna konfiguracija uredjaja. Šalteri za overu i povraćaj poreza (Tax Refund), za robu plaćenu preko 75 eur, nalaze se na nivoima 1 i 3, sa oznakom U34.

Prevoz od i do aerodroma Beč Švehat
City Airport Train/ CAT je ekspresni voz koji će vas od aerodroma do centra grada u Beču prevesti za samo 16 minuta, po ceni od 12 eur u jednom pravcu. Voz saobraća svakodnevno od 06.06 ujutro do 23.36 uveče. Iz suprotnog pravca iz grada, sa stanice City Air Terminal, na Wien Mitte Station, prvi polazak je u 05.36 ujutro i poslednji u 23.36h. U centru grada, putnici kompanije Austrian Airlines se mogu čekirati za let i predati prtljag na ovoj stanici i po dolasku na aerodrom se uputiti na pasošku kontrolu ili to mogu učiniti na samom aerodromu.
S-Bahn železnica takodje vozi od aerodroma Beč do centra grada i stanice Wien Mitte. Vožnja traje 24 minuta, a cena karte u jednom pravcu je 4,40 eur. Prvi polazak sa aerodroma je u 04.53 a poslednji u 00.17h. Polasci su na svakih pola sata. Iz grada voz saobraća od 04.30 ujutro do 23.45 uveče, takodje na pola sata.
Postbus (Viena AirportLines) autobusi voze od aerodroma do grada (Morzinplatz/Schwedenplatz) oko 20 minuta po ceni od 8 eur u jednom pravcu.
International buses su autobuske linije od aerodroma Beč do destinacija u Slovačkoj (Bratislava, Prešov i Košice), Češkoj (Prag i Brno) i Madjarskoj (Budimpešta i Djer).

Proverite cenu avio karte Beograd Beč na stranici Jeftine avio karte do Beca
Hotelski smeštaj u Beču pogledajte na stranici Hoteli Online

 

Napisao AeroTravel

Pogledajte još