Aerodrom Ataturk Istanbul

Naziv Ataturk
IATA kod IST
Lokacija Istanbul, Turska

Aerodrom Ataturk u Istanbulu je najprometniji aerodrom u Turskoj i glavni aerodrom u Istanbulu. Otvoren je 1924.godine na evropskoj strani i nalazi se 24 km zapadno od centra grada. Od 1980 godine aerodrom nosi naziv po osnivaču i prvom predsedniku Republike Turske, Kemalu Ataturku. To je bazni aerodrom nacionalnog avio prevoznika Turkish Airlines koji je četvrti najveći avio prevoznik u svetu po broju destinacija. Ovde su još i sedišta avio kompanija Atlasjet, Freebird i Onur Air.

Po prometu od 50 miliona putnika u 2013.godini aerodrom je peti najprometniji u Evropi, posle Amsterdama. Te godine aerodrom je dobio i laskavu titulu “Aerodrom godine”, kao najbolji aerodrom u Evropi po glasanju putnika Skytrax Award-a.
Aerodrom Ataturk ima 4 terminala: Terminal 1 za domaće letove, Terminal 2 za interkontinentalne letove, Terminal 3 za kargo prevoz, i Aviation terminal.

Na Aerodrom Ataturk iz Beograda sleću avioni kompanije Turkish Airlines i Air Serbia.

Lokalno vreme u Istanbulu u odnosu na Beograd je 1 sat kasnije.
Drugi po veličini aerodrom u Istanbulu je Sabiha Gokčen koji se nalazi na azijskoj strani i na ovaj aerodrom iz Beograda sleću avioni kompanije Pegasus.

Prevoz od i do aerodroma Ataturk Istanbul

Taxi
Taxi prevoz u Istanbulu je najkonforniji vid prevoza od aerodroma do hotela (ukoliko vaš hotel nema besplatan prevoz). Odmah po napuštanju aerodroma, mogu se ugledati taxi vozila koja čekaju ispred u nizu. Cena taxi prevoza je od 15 do 20 eura (Sultanahmet, Taksim) i vožnja traje oko pola sata ili nešto duže, zavisno od gužve u saobraćaju. Za prevoz do odredišta na azijskoj strani treba izdvojiti oko 40 eur.

Havatas Shuttle bus
Havatas je gradski javni prevoznik a autobuse mozete naći odmah ispred aerodroma, u drugom nizu. Busevi saobraćaju na svakih pola sata od 04.ujutro do 01.h posle ponoći. Cena prevoza je 10 turskih lira (oko 4eur) po osobi, prtljag je uključen. Jedan od buseva vozi do glavnog trga Taksim i vožnja traje oko 40 minuta. Ovaj prevoznik inače ne vozi do starog grada – Sultanahmet.

Javni prevoz – metro, tramvaj
Ukoliko se odlučite za jeftiniji vid prevoza, ali sa presedanjem, onda možete sesti na metro odmah na aerodromu, do stanice Zejtinburnu. Tu se preseda na glavnu tramvajsku liniju u pravcu Kabatas (to je poslednja stanica za Taksim). Za stari grad, silazite na stanicama Grand bazar, Sultanahmet, Sirkeci ili Eminonu. Za Taksim idete do zadnje stanice Kabatas, a zatim uspinjača (samo 2,5min), Kabatas-Taksim. Za svaku vožnju se kupuje žeton oko 2 lire (1eur) na mestu prodaje ili automatu na samoj stanici. Takodje postoji i Istanbul kartica – elektronska karta koja objedinjuje sve vrste javnog prevoza (bus, metro, feri, tramvaj i uspinjača) i jednu karticu može koristiti do 5 putnika, tako što se očitata više puta po ulasku u vozilo, zavisno od broja putnika. Kupovina kartice na mestu prodaje košta 6 lira bespovratno + dopuna kredita po želji. Javni prevoz saobraća od 6.00 ujutro do ponoći.

Cene avio karte Beograd Istanbul proverite na stranici Jeftine avio karte do Istanbula

Napisao AeroTravel

Pogledajte još