KORISNE INFORMACIJE

  

Ukoliko ste se odlučili za prevoz avionom a želite da se informišete pre kupovine avio karte, pročitajte naše korisne informacije.

 
REZERVACIJA AVIO KARTE

Kartu možete rezervisati pozivom naše agencije ili putem online pretraživaca. Za rezervaciju karte potrebni su datumi putovanja, destinacija u koju želite da putujete, ime i prezime putnika. Ukoliko kupujete kartu za drugu osobu dobro se informišite da ime i prezime putnika budu identični kao u pasošu. Informišite se o viznom režimu zemlje u koju putujete ili zemlje u tranzitu.

 

Ukoliko ste već bukirali let kod druge agencije, a odlučite se za kupovinu kod nas, pobrinite se da nemate duplu rezervaciju. Duple rezervacije nisu dozvoljene, avio kompanije obaveštavaju agenta o tome i obično daju rok da otkažete onu od koje ste odustali, a mogu i bez najave stornirati obe rezervacije.

Kada rezervišete avio kartu, dobićete od agenta informaciju u kom intervalu je morate kupiti. Ukoliko rezervišete putem online pretraživača bićete kontaktirani za sve detalje. Avio kompanija odredjuje rok za kupovinu karte i agencija ne može uticati na rok važenja rezervacije. Cena avio karte je garantovana samo ako kupite kartu istog dana kada je i rezervišete. Avio kompanija zadržava pravo promene tarifa i taksi bez najave. Ovakve situacije su retke, ali su ipak moguće.

 

Aerotravel ne snosi odgovornost ukoliko do momenta izdavanja karte dođe do promene cene ili uslova od strane avio kompanije.

 

KAKO DA PROĐETE JEFTINIJE

 

Cena avionske karte zavisi od više faktora, prvenstveno od datuma putovanja, dužine boravka i raspoloživosti mesta na letu. Kako avio kompanija ne prodaje ceo let po istoj ceni, broj mesta po svakoj tarifi je ograničen.

Pre nego pozovete agenta, razmislite i o alternativnim datumima putovanja. Ponekad i jedan dan razlike u datumu putovanja može značajno uticati na cenu karte.

Što je bliži datum putovanja, cene karata su više, jer su karte po nižim tarifama već prodate. Takođe, ukoliko putujete za vreme praznika ili u glavnoj sezoni, cene mogu biti znatno više, jer je tada I potražnja veća. Kada dobijete dobru ponudu za kartu, ne treba oklevati, osim ako niste sigurni u datume putovanja. Ponekad naknadna promena datuma nije moguća ili će vas dodatno koštati.

Ako želite da iskoristite promotivne cene koje avio kompanije nude u određenom vremenskom intervalu prodaje i za odredjeni period putovanja, pratite nas na Facebook-u ili se upišite na našu mailing listu. Bićete uvek obavešteni o aktuelnim ponudama.

 

PREDNOST KUPOVINE AVIO KARTE U AGENCIJI

 

Ukoliko ste se odlučili za rezervaciju karte u agenciji, potrebno je da agentu date što više informacija kako bi našli najbolju ponudu za vaše putovanje. Što je više datuma moguće proveriti dobićete povoljniju cenu.

 

Agent poznaje tarife i tržište i zna tačno koje kombinacije treba da traži. Osim najbolje ponude, dobićete i sve pouzdane informacije za Vaše putovanje.

Tako, agent vas može upozoriti na dužinu konekcije kod putovanju sa presedanjem, skrenuti pažnju ako imate tehničko sletanje, menjate terminal ili aerodrom u tranzitu ili ukoliko je neki segment putovanja vozom, tj autobusom. Prilikom online kupovine, putnik često ne primeti sve detalje puta.

 

U razgovoru sa agentom možete dobiti i druge informacije koje su dostupne u rezervacionom sistemu, kao što je udaljenost aerodroma od grada, mogući transfer ili vizni rezim. Naravno, podaci su samo informativnog karaktera, obzirom da se oni periodično ažuriraju u rezervacionom sistemu i može doći do izmene. Validne informacije o viznom režimu dobijate isključivo u nadležnoj ambasadi.

Za karte kupljene u agenciji, bićete uvek obavešteni za sve promene vezane za vaše putovanje.

 

ELEKTRONSKA KARTA I PRIJAVA NA LET

 

 

Elektronske karte su značajno olakšale rad i odnose na relaciji avio kompanija - agencija - putnik. Prednost je da kartu ne možete izgubiti, pa čak ni imati kod sebe (u vidu potvrde) da bi se prijavili na let.

 

Avio karta je putni dokument I može je koristiti samo osoba na čije ime glasi.

 

Na let se čekirate sa putnom ispravom - pasošem i vizom ukoliko je potrebna za zemlju u koju putujete. Tom prilikom dobijate karton - boarding pass za ulazak u avion, sa naznakom izlaza (gate) i sedišta koje vam je dodeljeno. Takođe dobijate i nalepnicu - steaker za predati prtljag.

 

ŠALTERI ZA REGISTRACIJU - CHECK IN 

 

Šalteri za registraciju se otvaraju dva sata pre leta za međunarodne letove, odnostno 90 minuta za letove za Tivat i Podgoricu.

Registrujete se na šalteru po broju leta koji imate na karti, osim za letove Air Srbije, za koje se možete registrovati na svim šalterima.

Check in se zatvara  30 do 60 minuta pre leta, zavisno od aviokompanije.

 

ONLINE CHECK IN

 

Kako bi na aerodromu izbegli duge redove za prijavu na let, mnoge aviokompanije su omogućile putnicima čekiranje putem interneta preko svog web sajta. Sistem za online čekiranje se obično otvara 24 sata pre leta. Da biste pristupili čekiranju pripremite broj rezervacije sa potvrde (šestocifrena kombinacija brojeva i slova) ili broj elektronske karte i  prezime putnika. Ponekad su potrebni i podaci iz pasoša. Sistem vas jednostavmo vodi da završite postupak i izaberete mesto u avionu, nakon čega na upisani mail dobijate boarding pass. Potrebno ga je odštampati i poneti sa sobom.

 

Ukoliko imate samo ručni prtljag, možete ići pravo na pasošku kontrolu. Ako imate prtljag, predajete ga na označenom šalteru za brzu predaju prtljaga ili na šalteru za biznis klasu. Time značajno štedite vreme oko predaje prtljaga.

Ukoliko ste propustili da se čekirate od kuće na polasku iz Beograda, a imate samo ručni prtljag, možete to završiti i na aerodromu Nikola Tesla, na pultu pre pasoške kontole, na kome se nalaze dva kompjutera i štampač.

Trenutno, od aviokompanija koje lete iz Beograda, online čekiranje nije moguće jedino na letovima  Montenegro Airlines-a  i Air Serbia-e.

 

 

DOZVOLJEN PRTLJAG

 

 

Za kontinentalne i većinu interkontinentalnih letova dozvoljeno je predati jedan komad prtljaga težine od 20 do 23 kg prtljaga za ekonomsku klasu, odnosno dva komada prtljaga od po 32 kg za biznis klasu.

 

Neke aviokompanije primenjuju težinski koncept, što podrazumeva prevoz prtljaga bez naplate do 30 kg težine za ekonomsku klasu, odnosno 40kg za biznis klasu. Detaljne informacije možete dobiti prilikom kupovine karte.

 

Nakon predaje registrovanog prtljaga dobijate nalepnicu da ste predali prtljag na let.

Višak prtljaga se naplaćuje po utvrđenom cenovniku zavisno od kompanije i destinacije.

 

RUČNI PRTLJAG

 

Količinu ručnog prtljaga koji možete uneti u avion, određuje svaka avio kompanija. Obično je dozvoljeno 8 kg ručnog prtljaga, ukupnih dimenzija 115 cm (55x40x20). Takođe se može uneti manja ženska tašna, laptop, mala kamera, dvogled, časopis.

 
IZGUBLJENI PRTLJAG

  

Ukoliko se desi da u mestu odredišta nije prispeo vaš prtljag, potrebno je da se obratite Službi za izgubljeni prtljag, Lost and Found na aerodromu na kome se nalazite.

 

OBAVEZE PUTNIKA

 

-prilikom rezervacije avio karte važno je da date tačno ime i prezime putnika, napisano kao u pasošu engleskim alfabetom. Za tačnost imena I prezimena putnika odgvorna je osoba koja rezerviše kartu u svoje ime ili u ime drugog putnika. Nakon izdavanja avio karte, nije moguće menjati ime

-proverite važnost svog pasoša, naročito za decu, obzirom da dečji pasoši obično važe od 2 do 5 godina

-informišite se o viznom režimu zemlje u koju putujete ili zemlje u tranzitu. Validnu informaciju možete dobiti od nadležne ambasade ili Ministarstva inostranih poslova

-u obavezi ste da proverite vreme leta aviona 24 sata pre poletanja pozivom agencije ili avio kompanije čiju kartu imate

-za kontakt telefon putnika ostavite broj na kome ste dostupni sve vreme putovanja, agencija vam može poslati sms ukoliko ima potrebe. U novije vreme mnoge avio kompanije obaveštavaju putnike putem sms ukoliko ima kašnjenja, otkaza letova ili promene terminala (Lufhansa, Austrian, Air France, Turkish)

-kupone za let morate koristiti isključivo po redosledu navedenom na prikazu avio karte

 

  

 

 

 Budite uvek obavešteni o najpovoljnijim cenama avio karata. Upišite se na našu email listu.
 
Pocetna strana   |   Mapa sajta   |   Kontakt   |   Dodaj u favorite   |   Top

Copyright © 2010 Programming by: Delphin Software All Rights Reserved.